Första spadtaget för vårt passivhus Villa Ängby

Posted on Apr 10, 2019
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Måndagen den 8 april togs det första spadtaget för Villa Ängby, ett äldreboende i området Ängby i Knivsta. Ett projekt som Friendly Building bygger i samarbete med Vectura Fastigheter. Det gemensamma spadtaget togs av Ulla Tansen, affärsområdeschef Vardaga, Susanne Ekblom, vd Vectura Fastigheter, Kerstin Eskhult, ordförande i Socialnämnden Knivsta Kommun och Ingrid Westman, vd Friendly Building.

Villa Ängby kommer att innehålla 56 lägenheter på en yta på cirka 3 900 kvadratmeter och byggs som ett passivhus. Byggnaden kommer att klara kraven för Miljöbyggnad Silver och för fukt och energi Miljöbyggnad Guld. Tack vare passivhuskonceptet blir Villa Ängby en byggnad med minimalt uppvärmningsbehov.

– Villa Ängby blir ett passivhus, anpassat för att byggas med Friendly Buildings effektiva prefabricerade volymelement. Vi kom in i projektet mycket på grund av att Vectura tyckte att vårt passivhuskoncept var väldigt intressant i klimathänseende och för att vi kunde korta byggtiderna då 80 procent av volymelementen byggs i fabrik. Det medför också att vi kunde erbjuda en bättre kostnadskalkyl, berättar Ingrid Westman, vd och grundare av Friendly Building.


Friendly Building har i nära samarbete med Street Monkey Architects ritat om originalskisserna och byggnaden har fått en ny form. Dels för att klara passivhusets kriterier, dels för att skapa ett varierat och hemtrevligt arkitektoniskt uttryck. Fasaden får nu en blandning av puts och trä som vackert bryts av stora fönsterytor. Även taket anpassades från ursprunglig ritning för att klara passivhusets kriterier. Äldreboendet kommer att drivas av Vardaga.

Byggbranschen står idag för cirka 30 procent av den totala energiförbrukningen i Sverige. Att bygga passivhus är den effektivaste metoden för att minska klimatpåverkan. Byggmetoden minskar energibehovet för uppvärmning med 70–80 procent jämfört med våra nuvarande byggregler. För Villa Ängby motsvarar besparingen i uppvärmningsbehov cirka 60 flygresor till Thailand varje år.

Läs hela releasen här

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.