Ingrid Westman till final i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year

Posted on Nov 19, 2019
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Av 400 nominerade har Friendly Buildings grundare och vd Ingrid Westman gått vidare i en av världens största entreprenörstävlingar. Med sig till regionfinalen i Stockholm har hon den unika och innovativa metod som företaget använder för att både bygga hus och påverka hela branschen att ställa om till att bli klimatsmart och energieffektiv på riktigt. 

När det globala konsultföretaget EY vill hitta årets främsta svenska entreprenör ska först sex regionala vinnare utses. Störst är konkurrensen i Stockholm, där hela 400 olika entreprenörer har nominerats. Efter en grundlig urvalsprocess har nu tio av dem gått vidare till regionfinalen. 

Välmotiverad finalplats
Ett av företagen i Stockholmsfinalen är Friendly Building, som representeras av sin grundare och vd Ingrid Westman. Ingrid har blivit granskad och intervjuad av såväl EY:s revisorer som av tävlingsjuryn för Entrepreneur Of The Year 2019. Hon berättar hur det känns att vara i regionfinal i en av världens största entreprenörstävlingar:

– Det är fantastiskt kul och nästan lite overkligt! Med Friendly Building vill jag visa hela världen att det går att bygga mycket mer klimatsmart än dagens standard. Vi vill också få en onödigt konservativ bransch att ställa om och tänka nytt. Vår byggmetod är unik, eftersom vi kombinerar prefab-produktion i fabrik med energieffektiv passivhusteknik och högklassig arkitektur och design. Vem sjutton vill inte ha ett snyggt, energisnålt, klimatsmart och prisvärt kvalitetshus idag?

70 procent mindre energi
Friendly Building bygger passivhus, det vill säga extremt välisolerade byggnader med minimalt värmeläckage. Husen är också utrustade med teknik som effektivt tar tillvara den energi som alstras inomhus av människor, elektrisk utrustning och solinstrålning. Resultatet blir hus som behöver ungefär 70 procent mindre energi för sin uppvärmning jämfört med dagens byggnorm. Med solceller från systerbolaget Friendly Power kan byggnaderna ofta generera mer energi vad de förbrukar på årsbasis, och kallas då plusenergihus. 

Framtidens klimatsmarta byggande
Ingrid Westman är övertygad om att Friendly Building med sin unika metod bygger framtidens klimatsmarta hus redan idag:

– I Sverige står byggnader för 30 procent av den totala energianvändningen. Här finns enormt mycket energi att spara genom att se till att det byggs många fler passivhus – både av oss och andra aktörer. Passivhustekniken kan också göra väldigt stor skillnad vid ombyggnad av befintliga hus. Och eftersom luften och inomhusklimatet i ett välbyggt passivhus är fantastiskt bra, finns det faktiskt bara fördelar. Passivhusteknik är en förutsättning för att vi ska kunna nå klimatmålen. Byggsektorn står idag för 24 procent av växthusgasutsläppen, och vi kan inte bara titta på när andra branscher tar sitt ansvar. 

Den 25 november är det dags för regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year 2019. Då koras vinnaren i Stockholm, som går vidare till riksfinalen. Den nationella segraren får sedan representera Sverige i EY World Entrepreneur Of The Year, där entreprenörer från fler än 60 olika länder deltar. 

Länkar till mer information

EY Entrepreneur Of The Year 2019

Ingrid Westman berättar om passivhus (kort film)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.