Passivhuset Skapaskolan går vidare i Stålbyggnadspriset 2019

Posted on Jun 12, 2019
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Friendly Buildings projekt Skapaskolan i Huddinge nominerades i april till Stålbyggnadspriset 2019. Nu har totalt trettio nominerade projekt trimmats ner till tio, och Skapaskolan har, som enda passivhus, gått vidare till nästa omgång. Vinnaren koras under Stålbyggnadsdagen den 7 november i Göteborg.

Ingrid Westman, grundare och vd på Friendly Building, är stolt och glad.

– Det känns fantastiskt att vi har gått vidare! Nu får vi tampas med stora och välkända tävlingsbidrag som till exempel Kirunas nya stadshus Kristallen, Nationalmuseums nya takkupol, AGA-depån i Lidingö och Kungälvs nya resecenter. Så härligt att få se vårt fina passivhusprojekt i det sällskapet – och hoppas att vi kan få några bonuspoäng för lägst energiförbrukning också!

I tävlingen beskrivs Skapaskolan som ”En ny skolbyggnad genomförd med passivhusteknik med prefabricerade stålmoduler där materialvalet ger en större frihet i konstruktionen än övriga byggmaterial.”

Skapaskolan är en friskola för barn från förskoleklass till högstadiet, med kärnvärdena kärlek, meningsfullhet och utveckling. Skolan öppnade till vårterminen 2019, och byggnaden på totalt cirka 5000 kvadratmeter är anpassad för 480 elever.

Projektet genomfördes med passivhusteknik av Friendly Building i samarbete med Street Monkey Architects på uppdrag av Turako Fastighetsutveckling. Med mycket stålkompetens bidrog också konstruktören Wektor-P och stålbyggaren Elmot. Stålet som har använts är återvunnet, eftersom stål inte tappar i prestanda vid återvinning.

– Samarbetet med byggherren Turako och våra andra projektpartners fungerade verkligen smidigt under hela resan. Skapaskolan byggde vi tillsammans som ett lag, och det är utan tvekan en av anledningarna till att resultatet blev så bra – och hållbart, berättar Ingrid Westman.

Läs mer om Stålbyggnadspriset och de andra kandidaterna som är kvar i tävlingen.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.