Vi bygger ny skola för 750 elever i Gustavsberg

Posted on May 31, 2018
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Byggherren Turako och Internationella engelska skolan vann Värmdö kommuns upphandling av ny skola i Gustavsberg. Förslaget är ritat av Street Monkey Architects och byggnaden kommer att uppföras av Friendly Building.

Det är området Charlottendal som ska få en ny skola med elever från förskoleklass upp till nian. På sikt ska skolan ha plats för 750 elever, och senast hösten 2021 ska Internationella engelska skolan (IES) kunna öppna för de lägre årskurserna.

Arkitekturen avgjorde i tuff konkurrens
I den markanvisningsprocess som pågått under våren ansågs förslaget från Turako och IES, i konkurrens med fyra andra intressenters, vara det bästa. Det formella beslutet togs av kommunstyrelsen i Värmdö den 30 maj.

Kommunens utvärdering visar att de i hög grad har uppskattat förslagets arkitektur. Utformningen bedöms passa väl in i området, samtidigt som förslaget uppfyller högt ställda krav på en funktionell skolbyggnad för IES verksamhet.

Cage Copher på Street Monkey Architects berättar om tankarna bakom:

– Vi använder platsens topografi på ett naturligt sätt istället för att bara platta till den. Därför får skolbyggnaden härliga terrasser i olika nivåer, som vetter in mot skolgården och ligger i direkt anslutning till klassrummen. Vi vill skapa en öppen och inbjudande miljö på insidan av kvarteret, samtidigt som byggnaden ska vara en effektiv barriär mot vägen på andra sidan. Därför har vi valt ett hårt, beständigt och lättunderhållet cortenstål i fasaden mot vägen och mjukare trämaterial in mot skolgården. Både corten och trä är varma material, som också skapar en fin harmoni tillsammans.

Prefab, hållbarhet och beprövat samarbete
Andra faktorer som bidrog till förslagets fördel i utvärderingen var Friendly Buildings effektiva byggmetod med prefabricerade element, det hållbara passivhuskonceptet samt det beprövade samarbetet med Turako.

Länk till Värmdö kommuns pressmeddelande

Länk till nyhet om projektet i NVP (Nacka Värmdö Posten)

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.